Честит Ден на Конституцията и на българските юристи!

Публикувано преди 10 години  |  Общество

judЗа 23-та поредна година на 16 април се отбелязва Денят на конституцията и празник на българските юристи. Датата е определена по инициатива на Съюза на юристите в България.

С Решение на Министерския съвет от 12 март 1991 г., 16 април – денят, в който първото Велико Народно събрание приема през 1879 г. Търновската конституция, е обявен за професионален празник на българските юристи. Учредителното събрание във Велико Търново реално поставя началото на парламентарния живот в освободена България. То е свикано въз основа на Берлинския договор, като в него участват 229 депутати. Народните представители в Учредителното събрание изработват Търновската конституция и я подписват единодушно на 16 април 1879 г.

В нея е прокаран принципа за разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Конституцията определя структурата и компетенциите на висшите държавни органи – монархически институт, парламент, правителство, както и основните права, свободи и задължения на българските граждани. Предоставят се широки пълномощия на монарха във вътрешния и международния живот на страната. С нея се прокламира министерска отговорност, депутатска неприкосновеност и общинско самоуправление. Новаторска и прогресивна за времето си с буржоазно-либерален характер, Търновската конституция утвърждава принципа на личната неприкосновеност и частната собственост като основа на производствените и обществени отношения. Закрепени са свободата на печата и правото на сдружавания. Цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението през 1878 г. Първата българска конституция е една от най-демократичните за времето си в Европа. Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, но в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование в елитни Западноевропейски университети.

Отменяна е през 1881 г. и през 1883 г., изменяна е през 1893 г., 1911 г. и 1946 г. и е в сила до 1947 г., когато VI Велико народно събрание я заменя с Конституция на Народна република България./Lex.bg


Статията е публикувана на 16 април 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА