Започна статистическо проучване на доходите и условията на живот в област Ямбол

Публикувано преди 10 години  |  Общество

uslВъв връзка с участието на Република България в изследване на Европейския съюз и Евростат за изучаване на бедността и социалната изолация (EU SILC) в периода април – юни 2014 г. Националният статистически институт провежда чрез териториалните статистически бюра наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот”. Изследването се провежда паралелно във всички държави – членки на ЕС с обща методология и инструментариум и има за цел да установи доходите на домакинствата и условията на живот. Тези данни са основен източник на информация за сравнителен анализ на бедността и социалната изолация за всички европейски страни.

За целите на проучването е формирана четиригодишна ротационна извадка от около  7 200 домакинства от цялата страна. Всяка година се подменя част от първоначално избраните домакинства, като целта на повтарящото се наблюдение дава възможност за оценка на моментното състояние на домакинството, както и за проследяване на настъпилите през годините промени в доходите и социалния статус. В съответствие с годишната програма на Евростат за модернизация на социалната статистика през 2014 г. част от домакинствата, които са участвали в анкетата четири последователни години, ще бъдат посетени за пета поредна година. Целта на тази промяна е да се получат по-добри оценки на продължителни явления – например постоянен риск от бедност за по-продължителен период.

В периода април – май 2014 г. анкетьори от Териториалното статистическо бюро – Ямбол, ще посетят населени места на територията на областта и ще анкетират определени домакинства, които са избрани на случаен принцип.

По общини, населените места са следните:

Община Ямбол – град Ямбол; Община Тунджа – селата Болярско, Бояджик, Генарал Инзово, Завой, Кукорево, Победа и Роза; Община Елхово – гр. Елхово; Община Стралджа – гр. Стралджа и селата Джинот, Зимница, Лозенец, Поляна; Община Болярово – гр. Болярово.

Всеки от анкетьорите ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториалното статистическо бюро – Ямбол. Съгласно Закона за статистиката получените при анкетирането данни представляват служебна тайна и могат да се използват само за статистически цели.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното проучване „Статистика на доходите и условията на живот“ може да се намери в интернет на адрес: www.nsi.bg .


Статията е публикувана на 14 април 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА