В резервата „Долна Топчия“ край Елхово вече има екопътека

Публикувано преди 13 години  |  Общество, Снимки
Днес ученици от екоклуба на училище „Паисий Хилендарски” в град Елхово и експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите-Стара Загора откриха пътека за посетители в поддържан резерват „Долна Топчия”.
Идеята и дейностите по изграждането на пътеката за посетители в поддържан резерват „Долна Топчия” е на Регионалната инспекция. Чрез нея природолюбителите могат да се запознаят с многообразието от растителни и животински видове, които намират подходящи условия за живот в резерватната територия. Сред тях са представители на флората и фауната, голяма част от които включени в Червената книга на България, като смокът мишкар, шипобедрената костенурка и представителите на растителното царство – стрибърниева ведрица и битински синчец. Тук са установени и находища на блатно кокиче с високо съдържание на галантамин.

Пътеката, по която посетителите могат да направят разходка из защитената територия, е с дължина 1840 метра и предлага на любителите на природата да наблюдават и най-голямата чаплова колония във вътрешността на страната, където гнездят птици от 3 вида чапли – сивата, нощната и малката бяла чапла.

Инициативата се организира във връзка с Деня на влажните зони- 2-ри февруари. На откриването и бе поканен кмета на община Елхово.

На 2 февруари през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони, наречена Рамсарска конвенция. 2011 година е юбилейна година за Рамсарската конвенция – навършват се 40 години от създаването и подписването й от първите страни-членки. Това е първият международен договор, засягащ опазването на биологичното разнообразие, а страната ни е сред първите, присъединили се към Конвенцията. Към настоящия момент 160 държави са приели конвенцията, представени с 1911 влажни зони с международно значение, с обща площ около 186 млн. хектара.

В списъка на Конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 10 влажни зони, с обща площ 20 306 хектара. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна” и “Езеро Вая”.

Тази година темата на кампанията за 2 февруари е „Влажни зони и гори” във връзка с това, че 2011 г. е определена от Организацията на обединените нации за международна година на горите. Световният ден ще бъде отбелязан под наслов „Горите – в полза на водите и влажните зони”.


Статията е публикувана на 2 февруари 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА