ДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ на 12.04.2014 (събота) до ГЪРЦИЯ – гр. ДИДИМОТИХО – КРЕПОСТТА „ДИДИМОТИХО“– МЕЗЕШКА ГРОБНИЦА – МЕЗЕШКА КРЕПОСТ

Публикувано преди 10 години  |  Общество

Didymoteicho-01-580x296Дидимотихо е неголям град в Беломорска Тракия, Североизточна Гърция. Градът е разположен на левия бряг на Луда река малко преди вливането ѝ в Марица (Еврос). В града се намира замък, разположен в северозападната част на града и древния град Плутионполис. Градът е център на Димотишката, Орестиадска и Суфлийска епархия.

DidimotikoКрепостта Дидимотихо е най-големият оцелял византийски град, един от най-значимите византийски паметници на територията на Гърция. Калето с двете укрепителни стени („дидими” – близначни, откъдето е и етимологията на името на града), се извисява над днешния град. Запазени са по-голямата част от отбранителните зидове, както и 24 от 26-те оригинални кули. Маршрутът за туристите в крепостта е впечатляващ. разглеждат се църкви, кули, жилищни сгради, изсечени в скалата пещери, използвани за съхранение на жито, вода и др.

grobnitza-mezek-zaglavnaТракийската куполна гробница с. Мезек (ІV-ІІІ в. пр. Хр.) се намира в покрайнините на едноименното село в община Свиленград, в могилата Мелтепе. Село Мезек е разположено на около 13 км югозападно от Свиленград. Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Проучена е от проф. Богдан Филов – виден български археолог и политик, министър-председател на България в две правителства. Обявена е за паметник на културата в бр. 67 на Държавен вестник от 1968 г.

krepost-mezek-zaglavna-srednaВ околностите на село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница. Крепостта е обявена за Народна старина и архитектурно-строителен паметник от Античността и Средновековието и обнародвана в ДВ, бр. 221/1927 г.

Цена на екскурзията:
45 лв. при записване до 7-ми Април
50 лв. при записване след 7-ми Април

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус с климатик;
  • Екскурзоводско обслужване;
  • Застраховка при пътуване.

Цената не включва входни такси за посещаваните обекти!

Тръгване на 12.04.2014 г. в 08:00 ч. от паркинга на читалище „Развитие“ – гр. Елхово


Статията е публикувана на 2 април 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА