Радио999: Как се изкарват пари на гърба на чуждата болка

Публикувано преди 10 години  |  Криминално

radioСхемата на телефонната измама, за която ще ви разкажем, е вече позната на всички, особено на възрастните хора, станали нейни жертви.

Позвъняването на домашния телефон на 77-годишната Иванка Кирова от с. Безмер е във вторник, около 10:30 часа. Разговорът започва с женски плач от „дъщерята“ на възрастната жена, която през сълзи обяснява как е паднала и си е счупила крака. Няколко минути по-късно, след като старицата вече е достатъчно разтревожена и разстроена, слушалката взима „д-р Стоянов“. Мнимият лекар успокоява баба Иванка, дъщеря ѝ била със счупен на 6 места крак, но вече два пъти са ѝ правили снимка, ще ѝ бъдат дадени и успокоителни. Трябва да бъде направена скъпоструваща операция. 8500 лв. е необходимата сума, тъй като всички импланти, които ще бъдат поставени, са златни. „Ако не направим операцията, трябва да отрежем крака. – заявява уж-докторът – Ако не дадете парите да направим операцията, ще я гледаш цял живот в инвалидна количка“.

По време на целия разговор, продължил 15-20 минути, мъжът многократно пита баба Иванка дали е сама и я успокоява, че иска да направи едно добро дело и да помогне на дъщеря ѝ. Да не казва на никой обаче, защото ако се разчуе за това, което е направил, „д-р Стоянов“ ще изгуби мястото си

Възрастната жена обещава да не казва на никой, а измамникът я пита с каква сума разполага в момента. Отговорът е 500 лв. За тях ще бъде изпратен санитар, с който тя да се срещне в центъра на селото. През цялото време баба Иванка трябва да държи домашния си телефон отворен.

Колата идва и жената предава парите на т.нар. „санитар“, който пък се изненадва, защото знае, че ще вземе документи. Баба Иванка дава парите, като през цялото време плаче и се моли на мъжа да не я излъже. Автомобилът обаче не тръгва към Ямбол, а към другия край на селото. Едва тогава възрастната жена се досеща, че е станала жертва на някаква измама.

Отива направо в кметството и се свързва по телефона с дъщеря си. След това говори с кмета и с полицай, който я успокоява, че „куриерът“ не е предал парите на измамника, а ги занесъл на познат полицай, и парите ще й бъдат донесени всеки момент. Докато полицаят е в дома на баба Иванка, телефонът отново звъни и измамникът за пореден път я пита дали е сама. В разговорът се включва и служителят на реда, който се опитва да получи повече информация за мнимия доктор, представяйки се за познат на жената, но „д-р Стоянов“ затваря телефона.

След около половин час полицаите връщат на възрастната жена парите за „операцията“. Чист късмет за нея е, че наетият куриер се досеща, че е станал неволен съучастник в измама и се обажда в полицията, за да върне парите на старицата.

Баба Иванка е категорична, че при първото позвъняване, когато е разговаряла с „дъщеря си“, въобще не се е усъмнила. Освен че жената на отсрещната линия е плачела и се е молила на майка си за помощ, за убедеността на старицата е допринесъл и фактът, че дъщеря ѝ има проблеми с краката и е напълно възможно да е паднала.

Иванка Кирова е на 77 г., преди година и 4 месеца е загубила съпруга си, който дълго време е боледувал. Жената пие доста лекарства, към които сега е прибавила и успокоителни, заради разклатените си след случая нерви.

Жената признава, че е гледала и чувала не веднъж за подобни измами, но при първоначалния стрес всичко се забравя и говори само майчиното сърце, изпълнено от ужас заради страшната „новина“. Измамниците явно са отлични манипулатори, които знаят и какво да кажат на жертвите си, и как да ги докарат до пълно отчаяние и безпаметност. Оттук нататък е въпрос на минути, да ги накарат да направят всичко, което пожелаят, да извадят скътани парици за черни дни или за изпращането им от този свят и да ги предадат, без да се замислят…

500-те лв. на баба Иванка, извадени за предаване на измамниците, са събирани левче по левче за надгробен паметник на починалия й съпруг, признава през сълзи жената.
„Не съм мислила дали, ако имах цялата сума от 8500 лв., щях да я дам или не“ – казва тя. Но преди да ни изпрати добавя, че сигурно е щяла да предаде, колкото й кажат – пет години е гледала болния си съпруг и знае какво е…

Случаят на баба Иванка има щастлив финал, благодарение на Веселин Данчев от с. Веселиново – „куриерът“, изпратен да прибере парите й. Веселин е от с. Веселиново. Той е безработен и преди време пуснал обява в един от сайтовете за работа. В информацията той подчертава, че притежава пикап, с който може да извършва превози. Ден преди случката с баба Иванка, около 17 часа, на телефона му се обажда мъж, който се представя като „д-р Стоянов – хирург от Разград“. Задава му въпроса: „Готов ли си да работим?“ и след положителния отговор на Веселин му дава задачата. Обяснява, че в Ямбол и в селата от региона има кислородни бутилки, които трябва да се извозват до Разград, освен това все още имал и пациенти от Ямболска област, които ще изпращат документи към него.

Веселин приема работата, но още от първите минути се усъмнява че нещо не е наред. Сеща се да попита „работодателя“ кой от ямболските хирурзи му е познат, след като е практикувал в Ямбол. „Това са дребни работи, ще ги говорим като се видим“ – е отговорът, който получава.

На следващия ден, вторник, сутринта „д-р Стоянов“ отново звъни, и казва на Веселин, че трябва да отиде до с. Безмер, за да получи багаж от една жена. „Куриерът“ тръгва към селото, но заедно с братовчед си. През целия път измамникът поддържа телефонна връзка с него –явно, за да знае къде е. След като приема 500-те лева от треперещите ръце на баба Иванка, „хирургът“ отново се обажда, разговаря с него и с възрастната жена, като кара последната веднага да се прибере вкъщи и да чака обаждане там.

В този момент Веселин вече разбира, че е въвлечен в измама. И решава да върне парите на жената. Но тя вече е тръгнала. Потеглят към Ямбол и по пътя се обаждат на полицая във Веселиново. След минути обаче отново се обажда „хирургът“. По думите на Веселин, в него емоцията надделява и той се разкрещява на измамника. Отчита това като грешка, защото така е пресякъл възможността престъпникът да бъде хванат.

Но все пак е доволен – радва се, че е предотвратил измамата на поне една самотна жена. На раздяла споделя: „Дано вашият репортаж да бъде предупреждение за всички – не само жертви на измамата, но и въвлечените неволни участници в нея. Обещаният ми хонорар за тази работа бе от 200 до 300 лв. плюс покриване на разходите за гориво. Това са много пари за хора като нас! Лесно е да се излъже човек в нужда. Но по-ценно от чистата съвест няма. Както и от усещането, че си сторил добро.“

Източник: radio999bg.com


Статията е публикувана на 7 февруари 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА