МВР отрече информацията, че има починал полицай на българо-турската граница при Елхово

Публикувано преди 10 години  |  Криминално

graniМВР отрече информацията, че има починал полицай на границата с Турция, съобщи БНТ.

„Няма такъв случай, при който наш колега в последствие да е починал“, отрече по телефона на живо по телевизията главен комисар Захарин Пенов, директор на „Гранична полиция“.

Той посочи друг случай с полицай от Севлиево, който се подхлъзнал, ударил си главата, но бил прегледан в болницата в Ямбол и сега е на домашно лечение.

При разследване на БНТ със скрита камера служители, които работят на българо-турската граница при Елхово, неофициално обаче твърдят, че техен колега е починал, след като е паднал от каросерията на камион.

От разследването стават ясни и условията на труд по границата. Полицаите неофициално посочват, че нямат инструктаж как да действат когато се натъкнат на бежанци, по-точно неясните инструкции гласели да бият и да връщат бежанците в Турция.

Във връзка с това гл. комисар Пенов посочи, че никой не отрича тежките условия на границата, но се полагат усилия те да се подобрят. Той отрече също така да са давани инструкции на полицаите по границата да бият бежанците и посочи, че „определено служителите са оборудвани със всичко необходимо“.

„Доста образен беше разказът, но определено нашите служители са оборудвани с всичко необходимо… Имат възможност да използват всичко онова, което е заложено и е разрешено от законодателството“, обясни комисарят.

Той посочи още, че съобразно ситуацията униформените имат право и да употребят оръжие, и физическа сила ако това се наложи.

„Колегите работят при доста тежки условия, но се и полагат усилия тези условия да се подобрят“, посочи пък председателят на синдиката на служителите от МВР Валентин Попов. Той обясни още че има проблеми от оранизационен, логистичен и на места от оперативен характер, но информацията се предава, за да се решават проблемите.

Той не отрече също, че преди около месец е имало инцидент с паднал колега, но отрече твърденията, за смъртен случай.


Статията е публикувана на 16 декември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА