Днес светът празнува Вси светии (Хелоуин)

Публикувано преди 3 години  |  Общество

ostХелоуин, който се отбелязва всяка година на 31 октомври, има давност поне от две хилядолетия. За първи път го празнуват древните келти, отбелязвайки началото на зимата и новата година. Древните вярвали, че страшните костюми, маски и шумът ще изгонят нечистите сили. Тази езическа традиция преминава и в християнството, а празникът започва да чества Вси Светии.

Въпреки, че го смятаме за американска и английска традиция, Хелоуин се празнува на всички континенти. Неговият задължителния атрибут: фенерът, направен от тиква с издълбана вътрешност, всъщност символизира не озъбен дух, а светлинката, която отпъжда нечистите сили дори в най-страшната нощ.

Туристическите организации по света не изпускат възможността да предложат специални празнични турове с мистичен привкус специално за този ден.С най-голям интерес се ползуват екскурзиите до тайнствени места с богато мрачно минало – замъци, прочути с духове и гробища, където са погребани известни знаменитости и шарлатани.

Хелоуин в неговата съвременна интерпретация всъщност е най любим за децата. В САЩ и Великобритания те традиционно се маскират на вещици, скелети и страшилища и обикалят съседите за бонбони.

Великобритания е безспорния лидер в екскурзионната програма на този ден. В английските замъци, графства и селища се провежда специална октомврийска седмица на ужасите и страшилищата. На посетителите се показват пустите покои на благородни джентълмени и девойки, умрели при мистериозни обстоятелства.


Статията е публикувана на 31 октомври 2020

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА