Ще демонтират жп линията Ямбол – Елхово

Публикувано преди 11 години  |  Общество

liniaЖп линията Ямбол – Елхово ще бъде демонтирана. Това съобщи Десислава Симеонова от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) за ElhovoNews.info. Припомняме Ви, че железопътната линия Ямбол-Елхово не се използва за пътнически превози от 2002 година, когато бе спряна популярната композиция за областния град. От тогава железопътната линия се експлоатира само за товарни превози, но те не са достатъчни да покриват сумите за поддръжка на инфраструктурното съоръжение.

Железопътна линия район Ямбол юг (бивша 84-та жп линия Ямбол – Елхово) е трета категория и е със статут на маневрен район. Решението на УС на НКЖИ за спиране от експлоатация и закриване на Маневрен район Ямбол юг е утвърдено от Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията през месец юли 2011 г.

Предвид обстоятелството, че участъкът до 5-ти километър от Ямбол, до индустриалната зона на областния град е все още необходима за функционирането на фирма „КонтинВеСт” ООД (дейност за производство за хлорни коагуланти и алуминиев сулфат), демонтажът на линията ще започне след пети километър от трасето, за което е внесен доклад в УС за вземане на решение демонтажът на железопътната линия да е с обща дължина 33 километра, а не 38 километра, колкото е разстоянието от гара Елхово до гара Ямбол.

Към момента от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ извършват проучвания и разработва анализи, относно експлоатацията на жп линията. Годишните разходи за поддържане и охрана на жп линията Елхово-Ямол, значително надвишават приходите за същия период. В момента експерти на Компанията са в процес на уточняване и обезпечаване на необходимите финансови средства за демонтаж на железопътната линия, както и провеждане на процедура по избор на изпълнител в съответствие със Закон за обществените поръчки (ЗОП).

Железопътното отклонение Ямбол – Елхово е проучено като линия с нормално междурелсие още през 1912г. По време на Балканската война се чувства остра нужда от масови превози към турската граница, което заставя военното управление да започне строителството. Извънредно бързият обрат на събитията по това време налага изоставянето на започнатото строителство.

По време на Първата световна война отново възниква необходимост от военни превози и строежът на железопътната линия е възобновен. С ускорени темпове от 14-ти декември 1916 г. до 31-ви март 1917 г. върху банкета на шосето Ямбол – Елхово е построена теснопътна линия с междурелсие 600 мм и обща дължина 39,5 км експлоатирана с конска тяга.

Проучвания на трасето за нормална линия, каквото е към този момент, са извършени още през 1922г., а строителните работи започват през 1930г. Липсата на средства забавят за кратко строителството и линията се открива в експлоатация на 19-ти април 1931г. Строителството и е извършено с временна и редовна трудова повинност, а отделни обекти с възлагане чрез търг. Гарата в град Елхово е завършена в края на 1930 г. по времето на мандата на Димитър Коларов – Кмет на Елхово от 2 януари 1929г. до 5 септември 1931г.


Статията е публикувана на 17 юли 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА