Полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред по време на абитуриентски балове

Публикувано преди 11 години  |  Криминално

abitПолицията предприема широк спектър от мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на предстоящите абитуриентски балове.


Засилен контрол за нарушения и заснемане с видеокамери

Служители от ОД МВР – Ямбол ще проведат множестно превантивни и контролни мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на предстоящите абитуриентски балове. Вече са уточнени местата, където абитуриентите ще се събират и ще празнуват. Полицията ще извършва засилен контрол, регулиране а при необходимост и въвеждане на временна организация на движението в районите на училищата, заведенията, в които ще се провеждат абитуриентските тържества, и по маршрутите до тях. Ще се извършат проверки на питейни и увеселителни заведения, където ще се провеждат празненствата, както и проверка на въведения ред за охраната им. При необходимост служители на “Пътна полиция” ще съпровождат колони от автомобили, с които се придвижват абитуриентите и придружителите до местата на тържествата и баловете.

Създадена е организация за документиране с видеокамери на превозването на абитуриенти и на водачите на автомобили, извършили нарушения, ще бъдат налагани санкции съгласно ЗДвП.
Ще се предприемат мерки за осигуряване на безопасността при провеждане на екскурзии на абитуриенти – проверки на техническата изправност на автобусите и инструктиране на водачите, както и за предотвратяване на нарушения на обществения ред на местата на пребиваване на абитуриентите и придружаващите ги. Ще има засилен контрол за използването на общоопасни средства с ефектна и увеселителна цел.

По време на тържествата свързани с абитуриентските балове възникват допълнителни фоктори, които се отразяват на поведението на младите хора като участници в движението и магат да доведат до настъпването на тежки пътно-транспортни произшествия. Статистиката показва, че основни рискиви фоктори са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършващи опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване на червен сигнал на светофара; неправилно провозване на пътници /показващи се през прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; возене на повече пътници от броя на местата в автомобилите; управление от неправоспособни или употребили алкохол; подаване на неразрешени светлини и звукови сигнали и агресевно поведение към останалите участници в движението и други.

ЗА ВЕСЕЛ И БЕЗАВАРИЕН ПРАЗНИК ОТ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ПРЕПОРЪЧВАТ:
КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ :
– Вашето приповдигнато настроение на празника е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.
– Шофьорът ви да е трезвен и да шофира безопасно. Ако все пак не успеете да въздействате и той се изкуши от алкохола, не се колебайте да потърсите съдействието на приятели, роднини или близки.
– Не се показвайте от прозорците и люковете на автомобилите по време на движение, не размахвайте балони, бутилки, видеокамери и фотоапарати – това носи голям риск.
– След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, гостувания в домове и др. Често това е опасно и може да завърши трагично трагично поради превишена скорост и неадекватност от повече емоции, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето.
– Ако лично шофирате по маршрута към мястото на бала, в никакъв случай не употребявайте алкохол. Не се поддавайте и на провокациите за състезание с другите автомобили. Спазвайте правилата за движение – не превишавайте скоростта, не преминавайте при червен сигнал на светофара, не отнемайте предимство на кръстовище и др..

КЪМ РОДИТЕЛИТЕ:
– Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират.
– По-добре е зад волана да бъдете тъкмо вие или ваш близък приятел, когато пътувате от дома до училището, до дома на класния ръководител или до мястото на абитуриентския бал.
– Предупредете водача на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушенията и заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения – неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания отнемане предимство, и др.
– Помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях.
-При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.

Пожелаваме на всички абитуриенти и техните близки весели празници!

15.05.2013 г. Регионален говорител на МВР:
гр. Ямбол /Татяна Павлова/


Статията е публикувана на 15 май 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА