Внимание! Отново атака от телефонни измамници в област Ямбол

Публикувано преди 11 години  |  Криминално

izmПрез почивните дни в дежурните части на РУ “Полиция” – Стралджа и ОД МВР  – Ямбол са постъпили за пореден път няколко сигнала от граждани, станали обект на опит за телефонни измами.

Към момента най-често тиражирания сценарий е:

– Плащане на гаранция за близък човек, причинил катастрофа с починало дете. /Непознат се обажда на телефона и се представя за служител на реда, кото обяснява че близък на  лицето е задържан в ареста, тъй като е причинил катастрофа, при която е загинало дете. За освобождаването на задържания той иска сумата от 10 000 лева, но се съгласява и на колкото има налични в момента./

Уважаеми съграждани,

За извършването на престъпните си намерения измамниците използват различни начини – по телефона, директно на улицата или в домовете на гражданите. Боравят с богат репертоар от техники за заблуди, демонстрират състоятелност, възможност и влиятелни познанства, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Измамниците се представят за различни хора – близки роднини, лекари, полицаи, социални служители, служители в агенции, банки и други, но във всички случаи целта им е една – да вземат колкото се може повече пари от своите жертви.

В различните сценарии измамниците искат:

* пари за спешна операция на близък;

* внасяне на пари за гаранция при катастрофа с пострадал;

* закупуване и зареждане на ваучери за мобилни телефони;

* пари за получаване на стока, поръчана от близък човек;

* даване на пари за увеличаване на пенсията;

* предплата за уреждане на ремонт или саниране на жилище с европейски средства и други.

Някои измами са придружени и с кражби. В тези случаи злонамерените хора имат достъп до жилището на своята жертва. Примерите са много: ”Мними врачки, които развалят магии”, “Мними служители, който уж ще съдействат за увеличение на доходите ви или за получаване на европейски средства за ремонт и саниране на жилището”.

Запомнете:

*Преди да предприемете, каквото и да е действие за изпълнение на исканията им, независимо от случая, свържете се с вашите близки и проверете истинността на историята!

*Съгласувайте предлаганата ви възможност за подпомагане или бързо придобиване на повече средства!

* По никакъв повод не давайте пари на непознати хора!

* Не предоставяйте личните си данни на никого!

* На улицата НИКОГА няма да ви спре банков служител, за да ви поиска току-що изтеглените пари под предлог, че е станала грешка!

* При възникване на каквото и да е съмнение, потърсете помощ, като се обърнете към местното Районно управление “Полиция” или сигнализирате на тел.112.


Статията е публикувана на 7 януари 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА