Православната църква празнува Богоявление – Йордановден

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Православната църква празнува Богоявление (Йордановден), който е третият по значимост християнски празник през годината.

По повод празника малко преди 11:00 часа днес в Елхово, ще започне литийно шествие от църквата Св. Димитър към моста по пътя за село Изгрев (изход запад), където ще се извърши и самият ритуал по хвърляне на кръста във водите на река Тунджа. От църковното настоятелство на град Елхово канят всички жители на общината да се присъединят към празничният ритуал.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана и др.


Статията е публикувана на 6 януари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА