Приключиха първите по рода си гребни състезания в Елхово

Публикувано преди 13 години  |  Снимки, Спорт

По река Тунджа в град Елхово, днес бяха проведени първите по рода си гребни състезания за наградите на град Елхово, които бяха осигурени с любезното съдействие на община Елхово.

Състезанията са част от превърналия се вече традиционен гребен “Национален воден поход по река Тунджа”, който се организира от от „Екстрийм Адвенчър Джи енд Пи” ООД, както и от Кану каяк клуб „Арзус”. Водния поход стартира на 22 септември от село Тенево.

Любопитното е, че водния поход е най-посещаван в България именно край град Елхово. Тази година на него присъстват около 150 души, а реално хората, които участват в самия воден поход по вода са около 110 души.
Гребното състезание трябваше да стартира по програма от моста край парка на град Елхово, но ниското ниво на река Тунджа принуди организаторите да скъсят трасето, което бе затруднено от преминаването през много плитък участък от поречието на река Тунджа.

В надпреварата се включиха лодки от Елхово, Русе, Ямбол, Троян, Раднево, Кърджали, Стара Загора и Хасково. Победител в състезанието бе лодката от Варна на гребците Живко Милев и Ангел Плачков, на второ място се класира лодката от град Кърджали с гребци Трайчо Трайков и Пламен Кръстев и на трето място се класира лодката от град Ямбол с гребци Алексей Петров и Тодор Георгиев. Елховската лодка се класира само на място от призовите три места, но така мотивацията им за следващата година може би ще е по-голяма.

Зам. кметът на община Елхово г-жа Пепа Кючукова имаше честта да награди победителите в днешното състезание. „Поздравявам организаторите на това чудесно състезание и искам да благодаря на тях, че един нетрадиционен спорт за нашия край се превръща в такъв и виждам, че всяка следваща година водния поход придобива все по-широк мащаб” бяха думите на г-жа Пепа Кючукова.

За призьорите имаше предметни награди осигурени от община Елхово, а именно гребла, каски и водоустойчиви кутии за съхранение на предмети по време на гребане.

След награждаването участниците във водния поход се отправиха към село Срем, където и ще нощуват на палатков лагер, които през изминалите дни бе край селата Тенево, Коневец и град Елхово.

Край село Срем официално водния поход по река Тунджа ще приключи, а в неделя извън организацията на похода ще се проведе и екстремно спускането по реката от село Срем до местност Даркая. В този си участък река Тунджа има редица бързеи и камъни, които са подходящи само за хора с много опит във водните спортове. [nggallery id=“196″]


Статията е публикувана на 24 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА